Islantilaisneule mittatilaustyönä. Lankana Drops Karisma.
Islantilaisneule tilaustyönä Drops Karisma -langasta
Tämä islantilaisneule on neulottu mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan. Puseron malli on muokattu Kalastajan vaimon islantilaisneuleesta, asiakkaan toiveesta puseron helmaan ja hihansuihin neulottiin 8 cm joustinneuleresorit ja kaulus ei ole kovin korkea. Sivuhalkiot jätettiin pois. Asiakas halusi puserosta konepesun kestävän, joten langaksi valikoitui Drops Karisma. Kalastajan vaimon puserossa lankana oli Viking of Norwayn Maya Alpaca, ja blogitekstissä mainittiin Drops Brushed Alpaca Silkin olevan samantapainen lanka. Oma arvioni on kuitenkin, että Dropsin langoista Air tai Melody voisivat olla lähimmäksi samanlaisia, sillä Brushed Alpaca Silk on ohuempaa – en tosin ole ”livenä” tutustunut tuohon Maya Alpacaan. Karisma on huomattavasti ohuempaa kuin 7 mm puikoilla neulottava Maya Alpaca, mutta sehän ei ole ongelma, jos silmukkamääriä pystyy soveltamaan.
Kalastajan vaimon ohjeessa ei ollut valmiin neuleen mittoja ollenkaan, joten laskin arvion langan vyötteessä olevan silmukkamäärän ja ohjeen silmukkamäärän perusteella ja sovelsin sen Karismalle. Aloin neuloa puseroa näillä tiedoilla hieman paksummilla puikoilla kuin mitä yleensä Karismalla käyttäsin, jotta puserosta saadaan laskeutuva. Huomasin kuitenkin hyvin pian, että puserosta tulee todennäköisesti aivan liian suuri, vaikka asiakas halusikin vähän ylisuuren puseron. Pyysin siis asiakkaan sovittamaan puseron tekelettä, ja totesimme, että ainakin 10 senttiä saisi ympärysmittaa pienentää. Samalla tarkastelimme muitakin mittoja. Tämän jälkeen pääsin aloittamaan puseron tekemisen alusta.
Tällä kertaa ympärysmitasta tuli asiakkaan toiveiden mukainen ja kun pituutta oli tarkasteltu vielä yhden ylimääräisen kerran, sai senkin sopivaksi. Vartalo-osa on neulottu kokonaan samalla silmukkamäärällä (184 s) ja sen ympärysmitta on noin 100 cm. Hihansuut ovat asiakkaan toiveesta aika tiukat, ne on neulottu suljettuna neuleena alhaalta ylöspäin. Lisäykset on tehty kerroksen alussa ja lopussa (kainalossa silmukoita 60). Hauska yhteensattuma on se, että kun kaikki kappaleet yhdisti yhdelle pyöröpuikolle, silmukkamäärä oli suoraan sopiva kirjoneulekuviolle (184+60+60 =304 silmukkaa -> 38 mallikertaa)!
Kuvat saa aukeamaan todellisessa koossa klikkaamalla!
Kaula-aukko aiheutti vähän päänvaivaa
Vähän etukäteen jännitin, että miten kirjoneulekuvio sopii vaihdetulle langalle korkeutensa puolesta, mutta karrokkeesta tulikin juuri sopivan korkuinen. Kaula-aukon kanssa sitten tulikin säätöä hieman enemmän, sillä ohuemmalla langalla silmukkamäärä oli tietenkin paljon suurempi kaarrokkeen jälkeen kuin mitä ohjeenmukaisella langalla olisi tullut, joten kaula-aukon resoria ei ihan suoraan voinut alkaa tekemään. Asiakas toivoi, että valkoista neuletta olisi ollut hieman korkeammin ennen resoria, mutta kun kokeilimme pariinkin eri kertaan sellaista, tuntui puseron kaarrokekuvio asettuvan väärään kohtaan. Lopuksi päädyimme radikaaliin ratkaisuun ja kavensin nopeasti heti kaarrokkeen jälkeen ja neuloin resorin siis melkein heti kaarrokkeen jatkoksi. Näin kaula-aukon sai toimimaan parhaiten. Tässä viimeisessä vaihtoehdossa ei myöskään tehty niskaosan korotusta, mikä oli ainakin yhdessä välivaiheessa kokeilussa.
Pusero on neulottu pääasiassa 4,5 mm puikoilla, mutta resoreissa käytin 3,5 ja 4 mm puikkoja. Päävärinä on vaalea helmenharmaa (72) ja kaula-aukossa luonnonvalkoinen (01). Kaarrokkeessa on lisäksi beigekirjavaa (54) ja tummaa sinivihreää (37) Karismaa. Harmaata lankaa meni 450 g, valkoista 50 g, beigekirjavaa noin 45 g ja sinistä noin 25-30 grammaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan hihan sisäpituus oli 48 cm, ranteen ympärys noin 18 cm ja hihan yläreunan ympärys noin 32 cm. Puseron pituus kainalosta helmaan oli alun perin suunniteltu noin 45 cm pituiseksi, mutta jollain sovituskerralla sekä hihan sisämittaa että helman pituutta kasvatettiin hieman. Valmiin puseron helma taisi olla noin 50 cm pitkä kainalosta alaspäin. Kaula-aukon resori on noin 4 cm korkea. Viimeistelin puseron silittämällä (mahdollisimman matala lämpö ja paljon höyryä).
HUOM!
Kirjasta Islantilaisia neuleita (toim. Védís Jónsdóttir) löytyy hyvä ohje lähes samanlaiseen neulepuseroon (Riddari). Tarjosin vaihtoehdoksi kirjan neuletta, mutta asiakas halusi mieluummin tuon Kalastajanvaimon blogista löytyneen puseron kaltaisen neuleen. Tätä esittelyssä olevaa neuletta ei ole siis neulottu kirjan ohjeen mukaan.
Heippa Enni, eka kerran sivullesi eksyin, kun Riddaria googlasin. Hiukan ihmettelin, että kerroit mallin olevan ”Kalastajan vaimon” blogista – onhan mallia siellä toki, mutta lankakauppiaana (?) voisi aatella tiedossa olevan mallin varsinainen alkuperä. Elikkä malli on Vedis Jönsdotterin. Kirja, josta malli löytyy, on ’Islantilaisia neuleita’. Näkyi Kalastajan vaimo saaneen kommentteja blokiinsa ko. mallin ’omimisesta’ = suunnittelijan mallin mainitsemattomuudesta. Eli eipä jatketa hänen virhettään
Hei,
Kiitos kommentista. Tämä pusero on neulottu nimenomaan Kalastajanvaimon Islantilaisneuleen perusteella tilaajan toiveesta. Tarjosin vaihtoehdoksi Islantilaisia neuleita kirjan Riddaria (johon viittaat kommentissasi), mutta asiakas halusi mieluummin tämän Kalastajanvaimon puseromallin. Kirjan Riddari-malli on hieman erilainen kuin tämä, joten tästä syystä en viittaa kirjaan omassa tekstissäni, enkä käytä puserosta Riddari-nimeä. Kalastajanvaimolla taisi olla useampiakin islantilaisneuleita blogissaan, en tiedä onko joku niistä juuri tuon kirjan ohjeen perusteella tehty, mutta ainakaan tämän puseron esikuvan teksteissä tai kommenteissa ei ollut mainintoja kirjasta tai muusta suunnittelijasta, joten viittaan vain Kalastajanvaimon puseromalliin.
Ystävällisin terveisin
Enni / Tänkimäätein
Ihan neule.
Mainitset tuolla niskaosan korotuksen, jota ei siis tähänlopuöta tullut.
Miten sellainen tehdään.
Sekä minä, että tyttäreni, olemme arkoja kaulasta, ja tuntuu että nämä kaarrokeneuleet kuristavat.
Kiitos viestistä ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä! Niskan korotus tehdään kaarrokeneuleisiin lyhennetyillä kerroksilla, ja sen ansiosta kaula-aukko on takaa korkeammalla kuin edessä. Ajaa siis saman asian kuin erikseen tehtävissä etu- ja takakappaleissa takakappaleen korkeammalle tulevat kaula-aukon kavennukset.
Ohjevideo korotuksen neulomisesta löytyy täältä: https://www.garnstudio.com/video.php?id=894&lang=fi. Muunmuassa näissä neuleohjeissa on tuo niskaosan korotus tehty: Daisy Delight (https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=8653&cid=11) ja Silver Dream Cardigan (https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6720&cid=11).
En osaa sanoa onko tästä varsinaisesti apua tuohon teidän pulmaanne, voi olla että enemmän kannattaa kiinnittää huomiota neuletiheyteen ja siihen, ettei tee kaula-aukosta liian tiukkaa. Esimerkiksi kaula-aukon reunan silmukoita ei saa päätellä liian tiukasti alhaalta ylöspäin neulottavissa neuleissa. Myös lankatyyppi saattaa vaikuttaa, oletteko kokeilleet tuleeko sama tuntuma myös pehmeistä merinovillalangoista neulottuihin neuleisiin?
Ystävällisin terveisin
Enni / Lankakauppa Tänkimäätein
Hei
Olen tehnyt tuon puseron ja kun sovelsin meni pieleen
Tuo sinun tekemäsi on tosi hyvä..
Kiitos silmukkamääristä..oletko kiltti ja kwrrot vielä miten tuon kauluksen teit…minulla on 3 viikkoa aikaa tehdä tyttärelle se lahjaksi
Hei,
Nyt täytyy kyllä valitettavasti sanoa, etten enää muista tarkemmin miten lopulta tein kaula-aukon. Kuvasta katsottuna viimeisen kirjoneulekerroksen jälkeen on neljä tai viisi kerrosta valkoista ennen resoria, ja niiden aikana silmukoita on kavennettu aika paljon (näyttäisi, että kaksi ensimmäistä kokonaan valkoista kerrosta on tehty ilman kavennuksia, ja sen jälkeen joka kerroksella on kavennettu vähän eri kohdissa). En muista silmukkamääriä kirjoneulekuvion jälkeen tai resorissa, mutta kuvasta pystyin laskemaan ainakin 38 silmukkaa resorissa etupuolella, eli varmaan silmukoita on ollut ainakin n. 80 lopuksi.
Kannattaa mitata kuinka ison kaula-aukon puseroon haluaa (tässä on tärkeää huomioida myös pään koko, että puseron pukeminen on helppoa), ja sitten laskea omalla neuletiheydellä paljonko siihen tarvitaan silmukoita. Sen jälkeen pystyy suunnittelemaan miten mahdollisesti tarvittavat kavennukset kirjoneuleosuuden ja resorin väliin tehdään.
Myös viimeistely silittämällä (Varovaisesti!) tai levittämällä kosteiden pyyhkeiden väliin tasoittaa lopputulosta jonkun verran, joten tätä ei kannata jättää väliin. Resoreita ei kannata silittää, mutta kosteiden pyyhkeiden väliin voi huoletta laittaa koko puseron.
Toivottavasti saat puseron onnistumaan ja ajoissa valmiiksi!
Ystävällisin terveisin
Enni / Lankakauppa Tänkimäätein
Olen tehnyt kaksi islantilaisneuletta Drops Air- langasta. Kuulun Islantilaisneuleet-ryhmään facebookissa. Ylläpitäjä poisti neuleeni kuvan saatesanoin, ryhmään kelpuutetaan vain islantilaisia lankoja käyttävät. Olen allerginen lampaanvillalle. Onko mielestänne korrektia käytöstä ylläpitäjäktä?
Hei,
Vaikea sanoa, kun en tarkemmin tiedä kyseisen ryhmän käytäntöjä ja sääntöjä. Yleensä tällaisissa facebook-ryhmissä täytyy olla jonkinlaiset säännöt, joiden ansiosta ryhmä pysyy toimivana ja ryhmän perusajatus selvänä. Tuo islantilainen lanka olisi aika luonteva rajaus neulemallin lisäksi, mutta en tosiaan kyseisen ryhmän säännöistä tiedä tarkemmin.
Varmasti facebookista löytyy kuitenkin myös joku sellainen ryhmä, missä voit jakaa kuvia omista neuleistasi muillekin iloksi ja inspiraatioksi. Garnstudion sivuilla (https://www.garnstudio.com/tai facebookissa: https://www.facebook.com/Garnstudio.DROPS.design) on myös jonkinlainen mahdollisuus jakaa kuvia Dropsin langoista tehdyistä neuleista. Kannattaa tutustua!
Ystävällisin terveisin
Enni Lahtinen, Lankakauppa Tänkimäätein
Onko sinulla vielä ovje tähän? Olen aloittanut puseroa ja en löydä ohjetta enää netistä. Olisin kiitollinen ohjeesta.. marja@seilonen.com
Hei, Valitettavasti minulla ei ole ohjetta neuleeseen, asiakas toimitti sen minulle tulostettuna, ja palautin sen hänelle valmiin neuleen mukana. Mutta tosiaan tuossa ylempänäkin on mainittu Islantilaisia neuleita -kirjasta löytyvästä lähes samanlaisesta neuleesta, kannattaa kysyä kirjaa vaikka kirjastosta, ja katsoa olisiko siitä apua. Blogitekstin lopussa huomautuskappaleessa ”Riddari”-sanaa klikkaamalla pääsee Ravelryyn kyseiseen puseromalliin. Toivottavasti saat neuleen tehtyä valmiiksi!
Ystävällisin terveisin
Enni Lahtinen, Lankakauppa Tänkimäätein
Hei. Minulla olisi samanlainen yllätys jouluksi tulossa. Saisinko sinulta riddari puseron ohjeen. Ravellyssä sitä ei ole suomenkielisenä. Lähetätkö OS. aninkoti@hotmail.com
Olisin tosi kiitollinen.
Kaunista syksyn jatkoa.
Anita
Hei,
Valitettavasti minullakaan ei ole tämän paidan ohjetta enää, puseron tilaaja toimitti ohjeen minulle ja palautin sen hänelle valmiin neuleen mukana. Suomenkielinen Riddari-puseron ohje löytyy ainakin Islantilaisia neuleita -kirjasta (toim. Védís Jónsdóttir), olisiko Sinun mahdollista saada kyseinen kirja vaikkapa kirjastosta? Kirja näytti myös olevan ainakin Adlibriksessä tilattavissa, mutta arvioitu toimitusaika näyttäisi olevan vasta marraskuun lopulla. Toivottavasti saat ohjeen ja pääset tekemään jouluyllätyksen valmiiksi!
Ystävällisin terveisin
Enni Lahtinen, Lankakauppa Tänkimäätein
Hei
Etsin kaarrokeneuleohjetta, joka tehtäisiin kahdella värillä ja lanka olisi Drops Melody.
Terveisin Inga
Hei,
Kannattaa tutustua Dropsin sivuilta löytyvään hakumahdollisuuteen. Tämän linkin takaa löytyy naisten Melodysta neulottavat pusero-ohjeet: https://www.garnstudio.com/search.php?action=browse&c=women-sweaters&y=drops-melody&sort=default&lang=fi. Hakukriteerejä voi myös muuttaa.
Ystävällisin terveisin
Enni / Tänkimäätein
Hei
Olen tekemässä Karisma langasta Riddaria. Mietin edelleen paljonko laitan alaosaan silmukoita. Rinnanympärykseni on 112 cm + ylimääräistä saisi olla 6-8 cm. Tein koepalan ja siihen tuli leveydessä vain 15 silmukkaa 10 cm:lle. Se mitä ajattelin oli 184 silmukkaa kuten sinulla. Minkä kokoiselle tämä pusero oli ?
Hei,
En tiedä tarkemmin tilaajan mittoja, mutta tämän paidan ympärysmitta oli noin 100 cm. Tarvittavan silmukkamäärän voit laskea halutun ympärysmitan ja neuletiheyden perusteella. Dropsin Karisma -langan ohjeellinen tiheys on 21 s = 10 cm (4 mm puikoilla). Mitä isompia puikkoja käyttää, sitä vähemmillä silmukoilla tuohon 10 cm leveyteen päästään, ja samalla neulepinta muuttuu vähemmän tiiviiksi. Isoilla puikoilla ohuella langalla neulottaessa sileäkin neule on pitsimäistä. Jos käyttää langan ohjeenmukaisesta tiheydestä poikkeavaa tiheyttä, kannattaa tarkistaa ennen silmukkamäärän laskemista, että mallitilkun neulepinnasta saa haluamansa näköisen ja säätää puikkokoko ja silmukkamäärä sen mukaan.
Ystävällisin terveisin
Enni / Tänkimäätein